Yahoo perlu membayar $50 juta bagi pelanggaran keselamatan secara besar-besaran

Computer Security News

Yahoo harus membayar $50 juta dalam kerosakan dan menyediakan perkhidmatan kredit-pemantauan percuma disebabkan oleh pelanggaran keselamatan yang terbesar dalam sejarah selama dua tahun. Pelanggaran tersebut terjejas 200 juta pengguna mana alamat e-mel dan data peribadi telah dicuri.

Pembalasan itu terletak pada Mahkamah Persekutuan meluluskan sebuah penempatan yang difailkan pada hari Isnin di berusia 2 tahun saman ingin memegang Yahoo bertanggungjawab burglaries digital yang berlaku menjelang 2013 dan 2014 tetapi tidak didedahkan hingga 2016. Ia juga adalah disebabkan oleh kemalangan kewangan dari keselamatan kecacatan yang membawa kepada akhir Yahoo yang wujud sebagai sebuah syarikat bebas.

Isu ini didedahkan oleh Yahoo selepas mereka telah berunding perjanjian 4.83 billion untuk menjual Perkhidmatan digital kepada Verizon Communications. Selepas itu, syarikat perlu bahawa harga diskaun sebanyak $350 juta untuk menggambarkan jenama rosak dan specter kos-kos lain yang berpotensi yang berpunca daripada kecacatan Keselamatan. Sekarang Verizon untuk membayar untuk satu separuh pembayaran kos, manakala yang lain separuh ini hendaklah dibayar oleh Altaba Inc.

pelanggaran keselamatan terjejas kira-kira 3 bilion Yahoo akaun, termasuk berkaitan ke Rusia oleh FBI. Menurut penjelasan yang dicapai di California, Mahkamah meliputi kira-kira 1 bilion akaun tersebut dipegang oleh satu anggaran 200 juta orang di Amerika Syarikat dan Israel dari 2012 hingga 2016.

Mana-mana pemegang akaun Yahoo yang layak yang mengalami kerugian akibat pelanggaran keselamatan boleh menuntut sebahagian daripada Tabung $50 juta. Kos termasuk perkara-perkara seperti kecurian identiti, bayaran balik cukai yang lewat atau masalah lain dikaitkan dengan mempunyai maklumat peribadi yang pilfered semasa di Yahoo rehat-ins.

Menurut perkampungan awal, dana $50 juta ini akan membayar pampasan Yahoo pemegang akaun pada kadar $25 setiap jam bagi masa yang dihabiskan berurusan dengan isu-isu yang dicetuskan oleh kecacatan Keselamatan.

Pemegang dengan dokumentasi kerugian boleh menuntut sehingga 15 jam masa hilang, atau $375 secara keseluruhan. Orang-orang yang tidak dapat dokumen kerugian boleh memfailkan tuntutan sehingga lima jam, atau $125. Orang-orang yang dibayar $20 hingga $50 setahun untuk akaun e-mel premium akan layak mendapat bayaran balik 25%.

Kredit percuma pemantauan Perkhidmatan dari AllClear boleh akhirnya menjadi bahagian terpenting penyelesaian untuk kebanyakan pemegang akaun. Peguam-peguam yang mewakili pemegang penerimaan nilai runcit Perkhidmatan kredit-pemantauan AllClear di $14,95 sebulan atau kira-kira $359 selama dua tahun, Walau bagaimanapun, ianya tidak mungkin Yahoo untuk membayar kadar tersebut.

peguam untuk Yahoo di akaun pemegang memuji perkampungan sebagai hasil yang positif, diberikan ketidakpastian apa mungkin berlaku telah menuju ke perbicaraan kes itu.

Anggaran kerosakan akibat pelanggaran keselamatan berbeza-beza secara meluas, dengan pakar-pakar yang menegaskan nilai maklumat peribadi yang dipegang dalam akaun e-mel boleh terdiri daripada $1 untuk setiap akaun $8. Angka-angka tempoh menyarankan bahawa Yahoo boleh dihadapi Rang undang-undang lebih daripada $1 bilion telah tewas kes itu, bagaimanapun, mereka telah dipertikaikan anggaran kerosakan.

Pendengaran untuk meluluskan penyelesaian awal dijadualkan 29 Nov. 2018. Jika diluluskan, notis akan melalui e-mel kepada pemegang akaun yang terlibat dan disiarkan dalam majalah orang dan National Geographic.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *