Selepas pelanggaran keselamatan tersebut, Facebook Syarikat Data mesti dikawal selia

Computer Security News

Pada hari Sabtu, pemerhati yang dilaporkan bahawa syarikat penyelidikan politik Cambridge Analytica dengan Presiden Trump, telah memperolehi 50 juta Facebook akaun pengguna tanpa kebenaran. Sejak itu, Facebook pasaran saham terus, dan pelanggaran keselamatan telah diletak antara pelanggaran data Tempahan turutan dalam sejarah.

Seperti Cambridge Analytica tidak mempunyai masa yang cukup untuk mencipta profil adat sendiri untuk Raya tahun 2016, Syarikat diminta penyelidik Aleksandr Kogan untuk membangunkan sebuah Facebook aplikasi membayar pengguna untuk mengambil ujian personaliti.

Malangnya, Terdapat beberapa masalah dengan susunan ini. Yang pertama adalah bahawa Kogan tidak mempunyai apa-apa kebenaran Facebook untuk menggunakan Gieco mengumpulkan data untuk tujuan komersial, dan kedua – aplikasi bukan sahaja data profil pengguna bagi ujian personaliti telah dituai, tetapi juga memperoleh data profil pengguna kawan-kawan setiap pemenang ujian tanpa pengetahuan mereka.

Namun, masalah utama bagi pengguna ialah Facebook menunggu lebih dua tahun sebelum mendedahkan kononnya “tidak pernah berlaku sebelum data menuai”. Jadi, pengguna yang punya tidak tahu bahawa Cambridge Analytica telah menggunakan profil mereka untuk membangunkan teknik-teknik bagi mempengaruhi pengundi.

Syarikat menyatakan mereka tidak berbuat apa-apa yang salah, mengatakan bahawa “Tiada data dari [the researcher] pernah digunakan oleh Cambridge Analytica sebagai sebahagian daripada perkhidmatan itu diberikan kepada Kempen Pilihanraya Presiden tahun 2016 Donald Trump”. Walau bagaimanapun, terdapat soalan-soalan lebih sama ada kempen Trump muncul namun untuk mendapat kelebihan dalam pilihanraya dari pelanggaran data.

Syarikat Cambridge Analytica juga telah menafikan sebarang penggunaan Facebook profil pengguna yang tidak sesuai, tetapi bekas kakitangan yang kini pemberi maklumat telah dengan tegas disangkal tuntutan.

Pada masa ini, Facebook telah 2.1bn pengguna aktif, 1.4bn daripada mereka menggunakan laman web setiap hari. Sebagai platform rangkaian sosial, ia membolehkan orang untuk berkongsi idea, gambar dan peristiwa-peristiwa hidup dengan kawan-kawan, yang bersama-sama memberikan Facebook imej resolusi tertinggi setiap pengguna mana-mana syarikat media, dengan penekanan pada emosi.

Pengiklan, Facebook adalah luar biasa kerana keupayaannya untuk mensasarkan lebih daripada separuh daripada semua orang di setiap pasaran maju dan kuasa ia memberikan kepada pengiklan.

Kira-kira lima tahun lalu, keselamatan yang pakar-pakar mencadangkan bahawa algoritma Facebook boleh digunakan untuk meramalkan perkara seperti produk dan keutamaan politik dari hanya segelintir “Like”. Walau bagaimanapun, pakar-pakar berkenaan mengenai implikasi privasi, sebahagiannya kerana seting lalai Facebook untuk suka adalah “umum”.

Memandangkan semua analisis setakat ini, Facebook boleh bertanggungjawab sebagai pelanggaran data yang boleh mewujudkan masalah undang-undang di bawah undang-undang negeri. Peguam dari Massachusetts telah mengumumkan siasatan, dan Cambridge Analytica mungkin menghadapi caj ia pecah undang-undang pilihan raya Amerika Syarikat dengan menggunakan orang-orang yang bukan warganegara Amerika Syarikat mahupun Pemegang Kad Hijau pada kempen pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Kedua-dua mereka boleh dikenakan tindakan oleh FTC itu.

Dalam setiap kes, selepas pelanggaran keselamatan secara besar-besaran, Facebook pasti bahawa data mesti dikawal selia secepat mungkin, untuk memastikan privasi pengguna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *