Lithuania adalah seterusnya produk-produk perisian Kaspersky Ban

Computer Security News

Selepas Presiden Donald Trump diharamkan penggunaan produk Kaspersky Lab di agensi-agensi Persekutuan Amerika Syarikat, Jerman merupakan negara seterusnya untuk melarang perisian Syarikat Keselamatan siber.

Semalam, pihak berkuasa Lithuania melaporkan bahawa mereka akan mengharamkan menggunakan Kaspersky Lab di perisian daripada komputer yang menguruskan sistem tenaga, kewangan dan pengangkutan yang utama sebab keselamatan.

Awal tahun ini, produk Syarikat berasaskan Moscow telah diharamkan daripada rangkaian Kerajaan AS disebabkan oleh tuduhan-tuduhan bahawa Kaspersky telah membantu Russia spies untuk mencuri maklumat rahsia top.

“Kerajaan… diiktiraf bahawa perisian Kaspersky Lab adalah satu ancaman keselamatan negara yang berpotensi, “ Kementerian Pertahanan negara Baltic EU yang dinyatakan.

Agensi-agensi kerajaan yang bertanggungjawab “infrastruktur kritikal” mesti menggantikan perisian anti-virus yang popular di “sementara”, Kementerian ditambah.

Beberapa ketika yang lalu, Ketua perisikan Lithuania Darius Jauniskis berkata Kaspersky Lab “kadang-kadang adalah bertindak sebagai sebuah mainan di tangan pentadbiran (Presiden Rusia Vladimir) Putin”.

Syarikat Keselamatan siber telah berkali-kali menafikan mempunyai apa-apa hubungan yang tidak sesuai dengan Kremlin dan berkata bahawa perisian Microsoft Office dijangkiti malware dan tidak sendiri adalah bertanggungjawab terhadap kecurian hacking bahan perisikan Amerika.

Semalam, Kaspersky Lab memberitahu Russia media bahawa mereka telah “kecewa” dan meyakinkan pelanggan mereka “tidak perlu bimbang kerana mereka tidak telah tertakluk kepada sebarang pelanggaran dari syarikat kami.”

“Pidato Kaspersky lab yang telah pernah membantu atau akan ia pernah membantu mana-mana negeri di dunia untuk melibatkan diri dalam perisikan siber atau menjalankan serangan siber,” syarikat dinyatakan. “Pidato Kaspersky lab yang mempunyai tiada berkaitan politik atau keanggotaan dengan mana-mana kerajaan.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *