Komputer di Atlanta yang dijangkiti oleh Ransomware

Computer Security News

Atlanta pegawai melaporkan bahawa komputer di bandar telah dijangkiti oleh serangan teruk ransomware.

Khamis lepas, Datuk bandar Atlanta bahagian bawah Lance Keisha melaporkan bahawa perisian berniat jahat yang telah lumpuh Sesetengah sistem dalaman dan disulitkan data di bandar ini.

Serangan malware itu telah menyebabkan gangguan di bandar beberapa perkhidmatan dalam talian, termasuk “pelbagai dalaman dan pelanggan aplikasi” digunakan untuk membayar bil-bil atau mengakses maklumat yang berkaitan dengan Mahkamah.

Pada masa ini, tahap jangkitan masih tidak diketahui, Walau bagaimanapun, penyelidik Keselamatan takut akibat lain untuk rakyat.

Disebabkan oleh kemungkinan pelanggaran data, Datuk bandar Atlanta mencadangkan pekerja di bandar ini dan sesiapa yang telah menjalankan urusniaga dengan Atlanta untuk memantau akaun bank mereka pada setiap masa.

“Pagi semalam, masalah komputer mula mengganggu operasi biasa komputer pada rangkaian kerajaan Atlanta.” Forbes membaca.

“Kemudian di bahagian bawah Keisha Lance Datuk dipanggil sidang akhbar untuk membersihkan udara. Punca masalah: serangan ransomware yang telah terjejas sistem berbilang. “

“Kita tidak tahu setakat mana jadi kami hanya meminta bahawa anda akan berhati-hati,” kata Datuk dalam Persidangan berita. “Kita semua adalah tertakluk kepada ini serangan, sama kamu. Ramai di antara kita membayar bil dalam talian, kami mempunyai deposit langsung, jadi pergi ke dalam talian dan semak penyata bank anda.”

Menurut penyiasat, penyerang yang pertama telah dikompromi pelayan yang terdedah dan kemudian malware yang mula merebak ke komputer desktop seluruh rangkaian seluruh bandar.

Itu baru Ketua Pegawai Operasi Cox Richard Atlanta mengumumkan bahawa beberapa bandar Jabatan pun telah terjejas.

“Kita tidak tahu setakat mana jadi kami hanya meminta bahawa anda akan berhati-hati” Bahagian bawah Keisha dinyatakan. “Kita semua adalah tertakluk kepada ini serangan, sama kamu. Ramai di antara kita membayar bil dalam talian, kami mempunyai deposit langsung, jadi pergi ke dalam talian dan semak penyata bank anda.”

Menurut pakar, Terdapat tiada infrastruktur kritikal dan perkhidmatan yang telah terjejas, dan semua jabatan yang bertanggungjawab untuk Perkhidmatan Keselamatan, air, dan Lapangan Terbang awam beroperasi seperti biasa.

Sebagai tindak balas kepada serangan ransomware, pakar IT menghantar e-mel kepada kakitangan city di pelbagai Jabatan yang meminta mereka untuk putuskan komputer mereka dari rangkaian dalam kes mereka notis apa-apa aktiviti yang mencurigakan.

Menurut sekuriti pakar yang pendapatnya adalah berdasarkan bahasa yang digunakan dalam mesej, jangkitan malware adalah disebabkan oleh SAMSAM ransomware.

Pada bulan Februari, 2,000 komputer dalam Colorado DOT, Jabatan Agensi pengangkutan dipadam atas sebab satu SAMSAM ransomware serangan.

Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mendakwa bahawa terikan SAMSAM adalah digunakan untuk menjejaskan rangkaian yang banyak mangsa AS lain, termasuk serangan 2016 kemudahan penjagaan kesihatan yang telah menjalankan versi lapuk aplikasi pengurusan kandungan JBoss.

Pada April 2016, FBI mengeluarkan rahsia segera “Flash” mesej perniagaan dan organisasi tentang Samsam ransomware dan mangsa-mangsa yang.

Pada masa ini, FBI dan Jabatan Keselamatan dalam Negeri sedang menyiasat serangan malware tempahan.

Paparan mesej tebusan dikatakan telah disiarkan oleh saluran berita tempatan WXIA. Nota menuntut bitcoin 0.8 (kira-kira $6.800) setiap komputer atau 6 bitcoin ($50,000) untuk kekunci untuk membuka rangkaian seluruh.

Datuk bandar berkata bahawa Atlanta akan mencari nasihat dari pihak-pihak berkuasa Persekutuan tentang bagaimana untuk “navigasi yang tindakan”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *