Keupayaan perisikan ciri-ciri Terdot Banking Trojan

Computer Security News

Terdot banking trojan telah aktif sejak tahun 2016, dan kini ia adalah menambah ciri baru-keupayaan perisikan.

Penyelidik Keselamatan Bitdefender melaporkan bahawa pencipta Terdot telah meningkat trojan itu dari semasa ke semasa, melaksanakan kelayakan menuai ciri-ciri dan fungsi pemantauan akaun media sosial.

Terdot trojan adalah berdasarkan kepada Kod Zeus yang telah bocor pada 2011. Sepanjang tahun lepas, penjenayah telah menambah sejumlah siri peningkatan, seperti memanfaatkan sumber-terbuka alat bagi penipuan Sijil SSL dan menggunakan proksi untuk trafik web penapis dalam mencari maklumat sensitif.

Terdot adalah perisian berniat jahat yang kompleks. Struktur modular, suntikan yang kompleks, dan berhati-hati menggunakan benang menjadikannya berdaya tahan, manakala Para spyware dan keupayaan pelaksanaan jauh menjadikannya amat mengganggu.” BitDefender laporan membaca.

Kini keupayaan Trojan itu dalam menjanakan lelaki-di-the-middle serangan boleh dieksploitasi untuk memanipulasi lalu lintas pada kebanyakan e-mel platform dan media sosial.

Menganalisis keupayaan pengelakan Terdot trojan, pakar Keselamatan dinyatakan bahawa ancaman mempunyai teknik-teknik hooking dan pemintasan.

Biasanya, Terdot trojan diedarkan melalui laman-laman web terjejas hosting Kit mengeksploitasi matahari terbenam.

Pakar-pakar Bitdefender perasan bahawa penggodam menyebar Bank melalui e-mel spam dengan butang ikon PDF palsu yang, jika dipilih, melaksanakan kod JavaScript yang jatuh malware ke komputer pengguna.

Sedang dipasang pada PC mangsa, Terdot trojan muat turun kemas kini dan arahan dari C & C pelayan, dan URL adalah sama ia menghantar maklumat sistem untuk.

Trojan Terdot itu juga menggunakan algoritma penjanaan Domain (DGA).

Terdot melangkaui keupayaan pihak Bank Trojan. Tumpuannya penuaian kelayakan untuk Perkhidmatan lain seperti rangkaian sosial dan pembekal perkhidmatan e-mel boleh mengubahnya menjadi alat perisikan siber yang sangat kuat yang amat sukar untuk spot dan bersih,” keadaan penyelidik Bitdefender.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *