Kaspersky Lab Sues Kerajaan AS ke atas produk Antivirus yang mengharamkan

Computer Security News

Syarikat Rusia Kaspersky Lab telah memfailkan saman terhadap Kerajaan AS ke atas keputusan Jabatan Keselamatan dalam Negeri (DHS) untuk melarang penggunaan produk Kaspersky di agensi-agensi Persekutuan.

Rayuan Kaspersky Lab telah difailkan di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk Daerah Columbia dan ia mensasarkan DHS yang mengikat operasi arahan 17-01, dikeluarkan oleh agensi itu pada bulan September, tahun ini. Minggu lepas, AS Presiden Donald Trump mengukuhkan pengharaman dengan menandatangani kebenaran Akta Pertahanan Nasional bagi FY2018.

Menurut Kaspersky Lab, pengharaman itu tidak mengikut Perlembagaan kerana ia melanggar Syarikat hak proses wajar. Firma cybersecurity berpendapat bahawa DHS yang patut memberinya peluang untuk melihat maklumat dan pertandingan sebelum arahan dikeluarkan.

Di samping itu, tuntutan itu daripada Kaspersky mendakwa bahawa keputusan untuk mengharamkan penggunaan produk-produk di agensi-agensi Persekutuan adalah kebanyakannya berdasarkan khabar angin dan laporan media memetik sumber tanpa nama.

Walaupun fakta bahawa sesetengah orang percaya Kerajaan AS mungkin mempunyai bukti bahawa Kaspersky telah membantu usaha-usaha perisikan Russia, tidak ada bukti dakwaan ini, dan beberapa pegawai asas tuduhan mereka pada laporan berita.

Firma cybersecurity mengatakan bahawa ia secara sukarela dihubungi DHS tersebut pada bulan Julai dan mereka untuk membantu menyiasat Syarikat dan produk-produk yang ditawarkan. Walau bagaimanapun, bukannya berhubung dengan Kaspersky, DHS dikeluarkan arahan 17-01 tanpa amaran apapun.

Kaspersky Lab juga mendakwa bahawa sementara hanya peratusan yang kecil daripada hasil datang dari Kerajaan AS, tindakan DHS ini tidak mempunyai kesan negatif jualan dalam sektor-sektor lain, dalam kedua-dua – Amerika Syarikat dan beberapa negara lain.

“Melalui arahan operasi mengikat 17-01, DHS telah menganiaya Kaspersky Lab reputasi, negatif menjejaskan mata pencarian para pekerja-pekerja yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan rakan kongsi perniagaan yang berpangkalan di Amerika Syarikat, dan diperlekehkan sumbangan syarikat cybersecurity itu lebih luas komuniti,” Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Kaspersky Lab Eugene Kaspersky dinyatakan.

Sebagai tindak balas kepada beberapa pegawai Amerika Syarikat mendakwa bahawa perisian di Kaspersky adalah berbahaya berikutan tahap mendalam akses dan kemudahan-kemudahan yang diperlukan, Ketua Pegawai Eksekutif Kaspersky mengatakan bahawa semua produk Keselamatan mempunyai kemampuan ini dan ia adalah tidak adil untuk single out syarikatnya tanpa apa-apa keterangan daripada melakukan salah.

Firma cybersecurity telah cuba untuk membersihkan namanya dengan melancarkan inisiatif ketelusan baru yang mempunyai rakan-rakan memberi akses kepada kod sumber dan membayar nikmat bug jauh lebih besar untuk kerentanan dijumpai dalam produk Syarikat.

Kongres menjemput Eugene Kaspersky untuk memberi keterangan pada bulan September, tetapi dia tidak dapat melakukan perjalanan ke Amerika Syarikat dalam masa bagi pendengaran kerana masalah visa. Pada bulan Oktober, sidang kedua telah diumumkan, Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif tidak dijemput.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *