Google pengharaman Cryptocurrency perlombongan Chrome sambungan

Computer Security News

Beberapa hari yang lalu, Google mengumumkan bahawa ia akan mengharamkan cryptocurrency perlombongan sambungan daripada Chrome Web Store yang rasmi.

Setelah mengetahui bahawa sambungan crypto-perlombongan menyalahgunakan sumber pengguna tanpa persetujuan mereka, Syarikat memutuskan untuk mengharamkan semua sambungan yang jahat daripada Chrome Web Store yang rasmi.

Dalam kebanyakan kes, skrip yang dicipta untuk tujuan perlombongan memerlukan kuasa CPU penting untuk melaksanakan aktiviti mereka dan ini boleh menyebabkan prestasi sistem teruk berkurang atau dalam penggunaan kuasa meningkat.

Tingkah-laku perlombongan jenis ini dipanggil cryptojacking dalam pelayar, dan ia bekerja di banyak laman web, biasanya dengan berat impak pengalaman pengguna.

“Selama beberapa bulan, terdapat peningkatan sambungan berniat jahat yang muncul untuk memberikan kefungsian berguna atas permukaan, manakala Benaman tersembunyi cryptocurrency skrip perlombongan yang dijalankan di latar belakang tanpa kebenaran pengguna,” dalam Sambungan Platform pengurus produk, James Wagner, menjelaskan.

Untuk memastikan pengguna selamat sebaik mungkin, Google mengumumkan bahawa ia tidak lagi akan menerima sambungan perlombongan cryptocurrency di di Chrome Web Store. Di samping itu, syarikat merancang untuk mengalih keluar semua sambungan tersebut dari kedai yang rasmi sehingga akhir Jun, 2018.

Sambungan dengan tujuan yang berkaitan dengan blockchain yang lombong cryptocurrency akan terus boleh diedarkan melalui kedai Web.

Beberapa waktu yang lalu, Google pemaju dibenarkan untuk mengemukakan bagi lanjutan penerbitan direka untuk wang-crypto perlombongan selagi permohonan dibina untuk perlombongan sahaja dan pengguna yang telah dimaklumkan sepenuhnya pada tingkah laku ini.

Malangnya, masalah dengan sambungan perlombongan cryptocurrency adalah bahawa sebahagian besar daripada mereka (90%) agar skrip perlombongan yang telah dikemukakan untuk meng-upload untuk di Chrome Web Store. Kerana kandungan mereka, sambungan yang tidak sesuai dengan dasar Syarikat dan telah ditolak atau dialih keluar dari kedai rasmi.

“Platform sambungan menyediakan keupayaan yang kuat yang membolehkan kami komuniti pemaju untuk membina Katalog meriah sambungan yang membantu pengguna mendapatkan sebahagian daripada Chrome. Malangnya, kemampuan yang sama ini telah menarik pemaju perisian berniat jahat yang cuba untuk menyalahgunakan platform ditanggung oleh pengguna,” James Wagner Negeri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *