Google boleh Track pengguna walaupun apabila mereka sejarah lokasi dinyahdayakan

Computer Security News

Berkaitan akhbar melaporkan bahawa sebuah Perkhidmatan nombor Google berasaskan Android dan iPhone menyimpan data lokasi pengguna walaupun mereka “lokasi sejarah” telah dinyahdayakan.

Selepas pengguna menyahdayakan “Sejarah lokasi” daripada seting Privasi Google permohonan, mereka seharusnya mencegah Google dari penyimpanan data lokasi mereka.

Walau bagaimanapun, situasi ini berbeza sama sekali. Pakar-pakar AP mendapati bahawa walaupun sejarah lokasi pengguna ditutup, sesetengah aplikasi Google secara automatik menyimpan “data lokasi dicap” tanpa kebenaran mana-mana.

Google di negeri-negeri yang menyokong laman tentang subjek :

“Anda boleh memadam sejarah lokasi pada bila-bila masa. Dengan sejarah lokasi luar, tempat-tempat yang anda pergi lagi disimpan.”

Yang tidak benar. Walaupun dengan sejarah lokasi terhenti seketika, sesetengah Google aplikasi secara automatik menyimpan data lokasi dicap tanpa bertanya. (Ia adalah mungkin, walaupun laborious, hendak menghapuskannya.)” Negeri post AP.

“Sebagai contoh, Kedai-kedai Google gambaran di mana anda berada apabila anda semata-mata membuka dengan Peta lebih automatik harian cuaca Update pada Android telefon pinpoint kira-kira di mana anda berada.”

“Dan beberapa carian yang mempunyai apa-apa kaitan dengan lokasi, seperti”biskut cip coklat”, atau”anak-anak kit Sains,”menunjukkan sesuatu dgn tepat anda tepat latitud dan longitud — tepat ke kaki persegi — dan simpan ke akaun Google.”

Akhbar yang berkaitan telah digunakan lokasi data dari satu telefon pintar Android dengan ‘Sejarah lokasi’ orang Kurang Upaya untuk mencipta peta pergerakan penyelidik Gunes Acar.

Data merancang pada peta termasuk rekod perjalanan kereta api Dr. Acar dua Lawatan ke New York dan melawat ke Taman tinggi baris, Chelsea Market, Hell’s dapur, Central Park dan Harlem penanda lain pada peta, serta alamat rumah di Acar.

“Privasi isu memberi kesan kepada sesetengah pengguna bilion dua peranti yang berjalan Google di Android operasi perisian dan beratus-ratus daripada berjuta-juta pengguna iPhone di seluruh dunia yang bergantung pada Google bagi peta atau Cari.” AP kata.

Google menjawab kajian dalam AP dengan kenyataan berikut:

“terdapat beberapa cara yang berbeza pada Mei Google yang menggunakan lokasi untuk meningkatkan pengalaman rakyat, termasuk sejarah lokasi, Web dan aplikasi aktiviti, dan melalui peranti peringkat Lokasi Perkhidmatan. Kami menyediakan huraian-huraian yang jelas alat-alat, dan kawalan yang kukuh supaya orang boleh menghidupkan mereka atau mematikan dan memadam sejarah mereka pada bila-bila masa.”

Pengguna boleh berhenti Google dari mengumpul lokasi mereka dengan memadam “Web dan aplikasi aktiviti” tatacara, Walau bagaimanapun, Google akan terus Menyimpan lokasi penanda buku.

Dalam setiap kes, apa yang pengguna perlu lakukan adalah pergi ke pelayar web mereka, kemudian ke myactivity. google .com, pilih “Aktiviti kawalan” dan mematikan ciri-ciri “Web & aplikasi aktiviti” dan “Lokasi sejarah” “.

Untuk peranti Android:
Pergi ke “Keselamatan & lokasi”, pilih “Privasi”, dan ketuk “Lokasi” dan Togol.

Untuk iOS peranti:
Google Peta pengguna boleh mengakses Perkhidmatan lokasi tetapan → privasi dan mengubah lokasi mereka menetapkan untuk ‘Manakala menggunakan’ permohonan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *