Google alat baru diumumkan untuk meningkatkan keselamatan akaun

Computer Security News

Semalam, Google memperkenalkan beberapa alat baru dan mekanisme perlindungan untuk meningkatkan keselamatan akaun. Alat-alat baru juga boleh membantu pengguna untuk mendapatkan kembali akaun mereka jika terganggu.

Pada masa ini penggodam berkompromi banyak akaun pengguna yang mencuri nama samaran dan kata laluan mereka. Oleh itu, Google diumumkan alat baru untuk meningkatkan keselamatan akaun.

Disebabkan oleh hakikat bahawa belum ramai pengguna didayakan pengesahan dua faktor, Google telah dibangunkan untuk lapisan keselamatan tambahan semasa proses log masuk.

Apabila pengguna memasukkan nama pengguna dan kata laluan mereka pada halaman Daftar Masuk, menjalankan penilaian risiko dan log masuk ini hanya berjaya jika ada apa-apa yang mencurigakan. Walau bagaimanapun, kerana penilaian risiko tersebut, Google menasihatkan pengguna untuk mengaktifkan JavaScript.

Di samping itu, syarikat itu berkata bahawa JavaScript diaktifkan secara lalai dalam kebanyakan pelayar web, Walau bagaimanapun, 0.1% daripada pelanggannya telah mematikan ia. Apabila skrip Java dilumpuhkan, penilaian risiko tidak dapat dilengkapkan dan pengesahan gagal.

Apabila pengguna log masuk, alat pemeriksaan keselamatan yang mana Google diperkenalkan tahun lepas, meningkatkan keselamatan akaun mereka dengan menawarkan bimbingan tersuai.

Syarikat telah sentiasa telah mempertingkatkan alat pemeriksaan keselamatan dan perlindungan terhadap aplikasi telefon bimbit berbahaya berdasarkan cadangan daripada Google Main Protect tambahan. Sekarang, alat ini juga membolehkan pengguna memadam akaun mereka dari peranti yang mereka tidak gunakan lagi.

Manakala Google mengumumkan pengguna apabila aplikasi atau laman web pihak ketiga diberikan akses kepada Gmail dan data kenalan Google, ia juga akan menambah akaun Google ke dalam senarai.

Jika mana-mana akaun pengguna telah terjejas, Google akan menyediakan satu proses langkah demi langkah yang membantu pengguna menyemak seting sekuriti, melindungi akaun lain yang dirangkaikan dengan akaun digodam, mengesahkan aktiviti kewangan untuk melihat jika kaedah pembayaran yang dirangkaikan dengan akaun telah didera dan menyemak fail dalam Gmail dan memandu Google untuk menentukan jika mereka telah dicapai atau disalahgunakan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *