Facebook mengumpul pengguna Android panggilan dan SMS Data untuk tahun

Computer Security News

Tidak lama selepas skandal dengan Cambridge Analytica, Facebook adalah di bawah tekanan lagi. Ia menjadi jelas bahawa rangkaian sosial yang dikumpul Android pengguna telefon dan SMS data jika tidak jelas dilarang.

Isu Facebook semalam dengan Cambridge Analytica menimbulkan perbincangan tentang kuasa rangkaian sosial dan kemungkinan menyalahgunakan mereka untuk udara dalam aktiviti politik.

Disebabkan oleh hakikat bahawa rangkaian sosial yang mempunyai kuantiti besar maklumat, mereka hanya tidak profil pengguna tetapi juga mempengaruhi pilihan mereka. Oleh itu, platform ini boleh membahayakan.

Contoh sebarang itu adalah berita terbaru tentang Android pengguna di Facebook. Kebanyakan mereka mungkin tidak mempunyai petunjuk bahawa selepas memasang aplikasi Facebook Messenger pada peranti Android mereka, terdapat kemungkinan besar bahawa rangkaian sosial yang telah telah mengumpul metadata mereka (mula masa untuk setiap panggilan, tempoh dan nama kenalan), termasuk kenalan, SMS data tetapi tidak dalam teks dan data sejarah panggilan sekurang-kurangnya sehingga tahun lepas.

Aplikasi Facebook Messenger log data panggilan telefon yang hanya berkaitan dengan nombor-nombor yang disimpan dalam buku alamat telefon. Ini adalah betul-betul jenis data yang Facebook adalah mengumpul.

Tidak menyedarinya yang tersebut di atas, beberapa bulan yang lalu, pakar Itali Simone Margaritelli menulis posting blog sederhana menarik pengguna untuk mengeluarkan Facebook dan Whatsapp dari peranti Android mereka.

Pengaturcara Dylan McKay mendapati sesetengah data, termasuk log panggilan dan mesej SMS, dalam Arkib beliau dimuat turun (sebagai fail ZIP) dari Facebook.

Profesor di Program penulisan kreatif Universiti Houston, Mat Johnson, juga membuat penemuan mengganggu sama.

Isu dengan Cambridge Analytica memberikan pengguna satu lagi sudut pandangan mengenai pengumpulan data yang dibuat oleh Facebook dan cara sebenar mereka menggunakannya untuk.

Seorang jurucakap Facebook menjelaskan bahawa platform mengumpul data ini untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

“Facebook mula jelas meminta izin dari pengguna Messenger dan Facebook Lite akses data SMS dan panggilan untuk”membantu kawan-kawan yang mencari antara satu sama lain”selepas yang diaibkan secara terbuka pada 2016 ke atas cara ia dikendalikan dengan”opt-in”untuk perkhidmatan SMS. Mesej itu menyebut apa-apa tentang mengekalkan data SMS dan panggilan, tetapi sebaliknya ia ditawarkan untuk butang “OK” untuk meluluskan “menyimpan semua mesej SMS anda di satu tempat.” ”

Dalam satu posting blog rasmi, Facebook dinafikan untuk mengambil apa-apa data panggilan secara rahsia, menunjukkan bahawa rangkaian sosial yang telah tidak dikomersilkan data dan pengguna yang mengawal jumlah data yang dimuat naik ke pelantar.

“Bilakah anda mendaftar untuk Messenger atau Facebook Lite Android, atau layari menjadi Rasul pada peranti Android, anda diberi pilihan untuk terus meng-upload kenalan anda serta sejarah panggilan dan teks anda. “ Negeri post blog Facebook.

“Messenger, anda boleh sama ada menghidupkannya, pilih ‘Belajar’ atau ‘bukan sekarang’. Facebook Lite, pilihan adalah untuk menghidupkannya atau ‘skip’. Jika anda memilih untuk memasang ciri-ciri ini, kita akan mulakan untuk sentiasa log masuk maklumat ini, yang boleh dimuat turun pada bila-bila masa yang menggunakan maklumat anda memuat turun alat.”

Semua pengguna boleh menyemak data yang dikumpulkan oleh Facebook yang pergi ke Facebook Settings→Download salinan My Arkib data→Start Facebook anda.

Untuk berhenti Facebook dari kenalan mereka memuat naik ke pelayan Syarikat, pengguna Android boleh mematikan ciri tersebut meng-upload dalam permohonan Rasul. Dengan cara ini, semua kenalan yang dimuat naik sebelum ini akan dihapuskan.

Pengguna iOS tidak akan terjejas oleh isu ini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *