Donald Trump pengharaman menggunakan produk Kaspersky di agensi Kerajaan Persekutuan

Computer Security News

Semalam, Presiden AS Donald Trump menandatangani Rang undang-undang yang mengharamkan penggunaan Kaspersky Lab produk dan perkhidmatan di agensi-agensi Persekutuan.

Dengan kebenaran Akta Pertahanan Nasional bagi FY2018 (H.R. 2810) ditumpu kepada program-program Jabatan Pertahanan dan Jabatan Tenaga. Ia membenarkan pengambilan dan pengekalan bonus untuk Angkatan Tentera dan membuat perubahan kepada program-program Keselamatan dan hal ehwal luar negara.

1634 Seksyen Rang undang-undang melarang penggunaan Kaspersky Lab produk dan perkhidmatan. Larangan akan pergi berkuat kuasa pada 1 Oktober, tahun depan.

“Tiada Jabatan, agensi, organisasi, atau elemen lain Kerajaan Persekutuan boleh menggunakan, sama ada secara langsung atau melalui kerja dengan atau bagi pihak lain Jabatan, agensi, organisasi, atau Kerajaan Persekutuan, mana-mana perkakasan, perisian, elemen atau Perkhidmatan dibangunkan atau diperuntukkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh (1) Kaspersky Lab (atau mana-mana entiti pengganti); (2) mana-mana entiti yang mengawal, dikawal oleh, atau di bawah kawalan am dengan Kaspersky Lab; atau (3) mana-mana entiti yang mana Kaspersky Lab mempunyai milikan majoriti, “ Rang undang-undang negeri.

Kempen menentang Kaspersky adalah diterajui oleh Senator Jeanne Shaheen, yang berkata, “kes terhadap Kaspersky adalah didokumenkan dan perbincangan berkenaan. Undang-undang ini adalah sudah lama, dan saya menghargai betapa pentingnya rakan-rakan kedua-dua parti Jawatankuasa Perkhidmatan bersenjata Senat untuk menghapuskan ancaman ini daripada sistem Kerajaan.”

Beberapa ketika yang lalu, Sen. Shaheen menghantar surat kepada pentadbiran Trump meminta bahawa maklumat pada Kaspersky Lab menjadi declassified “untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai ancaman yang serius yang menimbulkan Syarikat perisian berasaskan Moscow untuk Keselamatan Negara Amerika Syarikat.”

Pada bulan September, di Amerika Syarikat Jabatan daripada tanahair Keselamatan (DHS) mengarahkan agensi-agensi persekutuan untuk berhenti menggunakan produk Kaspersky, dan hari Rang undang-undang dikuatkuasakan di perintah itu. Walau bagaimanapun, kerajaan tidak memberikan apa-apa bukti salahlaku dan penyata Sen. Shaheen berubah untuk didasarkan kebanyakannya kepada laporan media yang memetik pegawai tanpa nama.

Dalam laporan media terkini yang melibatkan Kaspersky menyatakan bahawa Perisik Russia telah dieksploitasi produk Syarikat untuk mencuri sensitif fail dari komputer seorang kontraktor NSA. Kontraktor telah dicajkan dan Kaspersky Lab mempunyai versi cerita yang dikongsi bersama.

Pada masa yang sama, di UK negara siber keselamatan pusat (NCSC) juga telah mengeluarkan amaran tentang penggunaan produk Kaspersky oleh agensi-agensi kerajaan. Walaupun fakta bahawa larangan itu adalah kurang jelas daripada Amerika Syarikat, kesan sama yang dijangka.

Kaspersky Lab telah menafikan tuduhan berkali-kali dan mengumumkan pelancaran inisiatif ketelusan yang melibatkan rakan-rakan memberi akses kepada kod sumber dan membayar nikmat bug jauh lebih besar untuk kelemahan yang ditemui dalam produk Syarikat.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *