CDOT menutup komputer sekali lagi disebabkan oleh jangkitan Ransomware

Computer Security News

Agensi Jabatan Pengangkutan Colorado menutup 2,000 komputer disebabkan oleh jangkitan ransomware.

SamSam ransomware menghentam komputer pada CDOT itu kali kedua dalam masa dua minggu. Malangnya, serangan kedua berlaku semasa agensi masih memulihkan sistem dari mula dipukul.

Selepas menyiasat gelombang pertama jangkitan, pakar-pakar mendedahkan bahawa sistem-sistem yang dijangkiti telah menjalankan perisian anti-virus Windows OS dan McAfee.

“Lapan hari ke dalam satu serangan ransomware, Pegawai Teknologi Maklumat Negeri mengesan aktiviti lebih jahat di Colorado Jabatan sistem komputer pengangkutan Khamis.” jawatan di negeri 9news.com laman web.

“Jurucakap pejabat Gabenor teknologi maklumat berkata, inilah satu variasi ransomware sama yang melanda komputer buat minggu, Bilakah penjenayah menuntut bayaran Bitcoin Pertukaran bebas perisian.”

Menurut para penyelidik, kira-kira 20% dari komputer yang telah dijangkiti oleh serangan malware pertama telah dikembalikan apabila satu variasi Samsam ransomware melanda CDOT itu untuk kedua kalinya. Sekarang semua sistem yang dijangkiti telah lumpuh sekali lagi.

“Variasi SamSam ransomware hanya terus berubah. Alat-alat yang kami ada di tempat tidak bekerja. Ia adalah lebih awal daripada alat kami.”┬áBrandi Simmons, jurucakap bagi negeri ini adalah pejabat teknologi maklumat, Denver Post Negeri.

Serangan ransomware itu memaksa pekerja pada CDOT untuk berhenti menggunakan komputer dan data input yang menggunakan pen dan kertas.

Dalam jurucakap dalam negeri CDOT Amy Ford berkata bahawa serangan ransomware itu tidak menjejaskan apa-apa projek pembinaan, tanda-tanda, papan mesej berubah-ubah atau “lalu lintas yang kritikal operations”.

Colorado National Guard dan FBI yang sedang berusaha untuk memulihkan operasi biasa.

“Pekerja telah diperintahkan untuk matikan komputer mereka sehingga punca masalah itu telah ditemui. Rangkaian telah diputuskan dari internet sekarang, dan ramai kakitangan bekerja sistem pen dan kertas.” membaca laman web ini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *