Bandar Atlanta hilang $2. 7M akibat serangan besar-besaran Ransomware

Computer Security News

Saluran 2 tindakan berita melaporkan bandar Atlanta telah dilanggar oleh serangan ransomware yang secara besar-besaran yang menelan sekurang-kurangnya $2.7 juta.

Jangkitan hari telah menyebabkan gangguan di bandar beberapa perkhidmatan dalam talian. Antaranya adalah “pelbagai dalaman dan pelanggan aplikasi” digunakan untuk membayar bil-bil atau mengakses maklumat yang berkaitan dengan Mahkamah.

Menurut penyiasat, penyerang yang dikompromi pelayan terdedah terlebih dahulu dan kemudian ransomware mula merebak ke komputer desktop seluruh rangkaian seluruh Altanta.

Tebusan yang diminta oleh penggodam ialah bayaran sebanyak 6 Bitcoin, yang kira-kira $51,000.

Ketua Pegawai Operasi Atlanta, Richard Cox, mengumumkan bahawa perisian berniat jahat yang terjejas beberapa bandar Jabatan, Walau bagaimanapun, Jabatan-Jabatan yang bertanggungjawab untuk Perkhidmatan Keselamatan, air, dan Lapangan Terbang awam akan beroperasi seperti biasa.

Kejadian itu disiasat oleh berita tindakan 2 saluran yang melaporkan bahawa serangan itu ransomware kos bandar kira-kira $2.7 juta.

“Mereka mungkin tidak seperti perlindungan seperti yang mungkin difikirkan mereka,” penyelidik di Georgia State University, Don Hunt, dinyatakan.

Pelapor siasatan di saluran 2, Aaron Diamant, memperolehi rekod-rekod baru yang membolehkan saluran media untuk menganggarkan kos keseluruhan serangan ransomware.

Menurut rekod, kos $2.7 juta termasuk lapan kecemasan kontrak yang telah ditandatangani tepat selepas rangkaian bandar telah terjejas oleh serangan malware.

“Mereka telah mendapat beberapa pemain yang benar-benar besar dalam pasukan di sana, dan mereka menghabiskan banyak wang, jadi kedalaman masalah-masalah yang mereka mungkin sangat besar” Memburu Don menjelaskan.

Pemimpin-pemimpin bandar Atlanta telah menandatangani kontrak bernilai $650.000 dengan firma cybersecurity SecureWorks yang telah terlibat dalam sambutan peristiwa.

Siasatan wartawan mendapati bahawa pemimpin-pemimpin juga telah menandatangani beberapa kontrak lain, antara yang $600,000 kontrak dengan pihak pengurusan perunding Ernst dan muda untuk khidmat nasihat dan lain $730,000 kontrak untuk Firsoft.

“Itu adalah benar-benar kerja-kerja pembinaan. Apa yang mereka sedang mencari kaitan tidak mengubahsuai sistem, ia sudah bermula dari awal dan pergi dari bawah ke sekali lagi,” Hunt berkata.

“Anda sedang berbicara tentang kemungkinan sedang melanggar privasi. Ia boleh menjadi petunjuk bahawa anda punya masalah yang lebih mendalam di dalam atau berpotensi lebih mendalam masalah yang anda ingin mendapatkan awal daripada segera.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *