Bagaimana untuk Buang Virus Poweliks (Chrome/Edge/Firefox) | Dikemaskini

Trojans

Saya menulis artikel ini untuk membantu anda menghilangkan Poweliks. Panduan Poweliks penyingkiran ini berfungsi untuk semua versi Windows.

Poweliks yang baru dibangunkan kuda Trojan yang perlu dibenarkan untuk seterusnya meranapkan PC anda. Ancaman niat jahat (juga dikenali sebagai Win32/ Poweliks, atau Trojan. [ ]) biasanya memasuki sistem operasi anda senyap, menggunakan lampiran e-mel spam yang rosak, pengeksploitasian Microsoft Office (CVE-2012-0158), pakej perisian atau pelbagai backdoors keselamatan yang lain. Walau bagaimanapun, fakta paling penting tentang Poweliks adalah Trojan rahsia itu tidak mencipta sebarang fail pada mesin Maya anda, yang membuat pengesanan yang amat sukar.

Biasanya, perisian berniat jahat Poweliks yang diedarkan melalui satu pemalsuan e-mel yang kononnya dihantar melalui mel pos Kanada atau USPS. Pengguna e-mel menerima syarikat perkhidmatan pos yang gagal untuk menyampaikan beberapa perkara dan kini juga membekalkan pengesanan maklumat dalam fail yang dilampirkan. Dalam kes anda tidak menunggu untuk mana-mana petak untuk dihantar, anda tidak perlu membuka e-mel palsu tersebut dan memadam mereka serta-merta daripada. Jika tidak, sistem anda akan dijangkiti oleh perisian berniat jahat.

Ambil perhatian, bahawa apa-apa jenis penipuan digunakan secara meluas, oleh itu anda mesti sangat prihatin dengan mana-mana e-mel mencurigakan dan tawaran yang anda terima. Selain itu, ia adalah sangat penting untuk melindungi anda Mesin maya terhadap perisian pengintip dan perisian berniat jahat, jika tidak, anda akan berkemungkinan mengalami masalah keselamatan yang berkaitan.

Poweliks tinggal di Windows registry sahaja, yang adalah satu kaedah baru bagi pengedaran perisian berniat jahat kerana fail-fail awal memegang semua kod, disulitkan dan tersembunyi, yang perlu untuk menjejaskan keseluruhan sistem. Penyerang itu telah dieksploitasi kelemahan CVE-2012-0158 dalam Microsoft Work. Apa Poweliks sebenarnya mewujudkan registri permulaan yang melaksanakan rundll32.exe yang sah. Dalam kes Mesin maya tidak mempunyai rangka PowerShell atau .NET, ia muat turun ia dari laman web rasmi Microsoft.

Selepas itu, jangkitan decrypts PowerShell skrip dari JavaScript dienkripsi. Sebaik sahaja operasi jahat itu dilakukan, satu program perduaan dilaksanakan. Hasilnya, program yang menghubungkan ke lokasi tertentu jauh untuk menerima perintah daripada penyerang itu. Disebabkan oleh fakta bahawa semua tindakan yang dilakukan akan disimpan di dalam daftaran, tiada fail pada PC dicipta.

Mengenai Jabatan Pendaftar automula, watak yang berdiri untuk nama kekunci itu bukanlah aksara ASCII yang jadi Regedit tidak dapat membacanya. Sebab itu, pengguna tidak dapat membuka kunci.
Untuk menangkap jangkitan, AV penyelesaian harus mengesan dokumen perkataan awal sebelum pelaksanaannya dan sebelum ia mencecah mangsa. Penyelesaian lain sedang mengesan mengeksploitasi perisian setelah pelaksanaan fail.

Bagi mengelakkan isu-isu keselamatan itu, anda perlu pastikan sistem operasi anda menyediakan perlindungan terhadap perisian berniat jahat. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh hanya uninstall Poweliks dari sistem itu, kerana ia adalah sebuah aplikasi yang merbahaya. Kerana tidak ada jaminan sama ada PC anda akan dijangkiti atau tidak, anda perlu memasang atur cara anti-malware mempunyai reputasi yang baik. Dalam kes anda, anda pasti harus mempunyai alat pemindahan Poweliks yang akan menghapuskan malware Poweliks dari mesin Maya anda.

Buang Poweliks

STEP-1Jalankan Pengurus tugas dengan mengklik kanan pada bar tugas dan memilih Memulakan Pengurus Tugas.

task manager

lihat betul-betul pada nama fail dan penerangan tentang proses-proses yang berjalan. Jika anda mendapati mana-mana satu yang mencurigakan, mencari di Google namanya, atau hubungi saya terus untuk mengenal pasti. Jika anda mendapati proses perisian berniat jahat, klik kanan padanya dan pilih Tamatkan tugas.

STEP-4

Buka Panel Kawalan dengan memegang Kunci kemenangan dan R bersama-sama. Menulis appwiz.cpl di medan, kemudian klik OK.

appwiz

di sini, mencari mana-mana program anda telah tiada niat untuk memasang dan uninstall.

STEP-6

Buka MS Config dengan memegang Kunci kemenangan dan R bersama-sama. Taipkan msconfig dan tekan Enter.

msconfig

pergi ke tab permulaan dan nyahtanda entri yang mempunyai “Tidak diketahui” sebagai pengeluar.

Masih tidak boleh mengalih keluar Poweliks dari komputer anda? Sila tinggalkan komen di bawah, menerangkan apa langkah-langkah anda dilakukan. Saya akan menjawab dengan segera.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *