Bagaimana untuk Buang Search9.askthepotato.com (Chrome/Edge/Firefox) | Dikemaskini

Browser hijackers

Perampas pelayar dikenal pasti sebagai sangat menjengkelkan parasit yang mempunyai keupayaan untuk menghidupkan anda melayari pengalaman ke dalam neraka yang lengkap. Sebaik sahaja mereka seterusnya meranapkan peranti anda, mereka akan menjangkiti setiap pelayar web yang disediakan. Matlamatnya adalah untuk menghidupkan mereka ke dalam memaparkan iklan alat. Tiada permohonan adalah imun terhadap kesannya – Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer, Microsoft Edge. Jika anda memilikinya, anda boleh yakin bahawa mereka telah menjadi di bawah kawalan perisian berniat jahat ini.

Search9.askthepotato.com adalah sebuah laman web yang kelihatan ihsan hijacker pada PC anda. Ianya sangat mungkin bahawa Laman ini telah menggantikan anda Laman web dan enjin carian. Perosak akan pastikan untuk mengarahkan semula anda ke laman web ini, serta membukanya dalam tab baru. Apakah yang lebih banyak, parasit hijacker bertujuan untuk mendapatkan keuntungan dengan menghasilkan pelbagai iklan mengganggu yang akan banjir skrin anda setiap kali anda membuka pelayar anda. Masalahnya ialah, mereka mungkin membawa anda ke halaman yang tidak boleh dipercayai.

Anda lihat, perampas pelayar telah diprogramkan untuk mengesahkan pautan mereka akan menggalakkan. Itulah sebabnya anda mesti berhati-hati untuk tidak klik pada kandungan sedemikian yang rendang. Tetapi walaupun anda mengelakkan promosi, parasit yang masih dapat mendatangkan malapetaka pada penyemak imbas anda, menjadikan ia tidak dapat berjalan dengan betul.

Ia akan mengambil masa hanya satu klik pada tempat yang salah dan masa yang salah bagi anda untuk menjangkiti komputer anda dengan ini makhluk perosak berbahaya tanpa disedari. Selalunya, perampas mendapatkan akses ke PC anda melalui pautan yang meragukan, diikat perisian, tetap, update palsu meminta dan spam mesej e-mel yang mengandungi lampiran atau fail boleh laku. Berita baiknya adalah, bahawa ini jenis perisian berniat jahat tidak dapat menggodam komputer. Satu-satunya cara untuk membolehkannya seterusnya meranapkan peranti anda ialah jika anda memberikan kebenaran untuk berbuat demikian.

Dalam kebanyakan kes, pengguna tidak begitu tanpa menyedarinya. Itulah sebabnya mengapa adalah sangat penting untuk perhatian teliti terhadap apa yang anda lakukan dalam talian, dan juga untuk tidak Langkau membaca terma dan syarat. Kami juga mengesyorkan memilih cara pemasangan tersuai apabila tanpa disedari oleh penjual, untuk memastikan tiada kandungan yang tersembunyi akan dipasang di komputer anda.

Perampas pelayar adalah parasit yang sangat berbahaya yang mampu teruk merosakkan mana-mana pelayar web yang anda ada. Gejala ini juga adalah satu ancaman yang serius kepada maklumat peribadi dan kewangan anda. Perampas dapat memantau aktiviti dalam talian anda dan mengumpul data seperti berikut, tetapi tidak terhad kepada sejarah semakan imbas dan Cari pertanyaan, supaya ia boleh menyesuaikan iklan dan menjadikan mereka lebih menarik kepada anda.

Untuk setiap klik yang anda buat, parasit yang akan dibayar. Jangan menjadi naif, walaupun jika anda mengabaikan iklan yang dipaparkan atau menggunakan mod Inkognito, ia tidak akan menyelesaikan masalah anda. Hijacker tersebut hanya akan mendapat lebih agresif dan menggunakan taktik lain. Keselamatan sahaja anda ialah untuk mengeluarkan hijacker pelayar dari peranti anda secepat mungkin. Lagi lama anda menangguhkan mengambil tindakan, semakin tinggi risiko parasit yang berjaya dalam misinya. Melindungi privasi anda, dan kembali kepada pengalaman pelayaran yang biasa dengan menyingkirkan hijacker di Search9.askthepotato.com sebelum terlambat.

Buang Search9.askthepotato.com

STEP-1Sebelum memulakan proses penyingkiran yang sebenar, anda mesti but semula dalam mod selamat. Jika anda tahu bagaimana untuk melakukan ini, Langkau arahan tersebut dan teruskan ke langkah 2. Jika anda tidak tahu bagaimana untuk melakukannya, Beginilah caranya untuk but semula dalam mod selamat:

Untuk Windows 98, alaf, XP dan 7:
But semula komputer anda. Apabila skrin pertama maklumat muncul, mula menekan kekunci F8 berkali-kali. Kemudian pilih selamat mod dengan rangkaian dari pilihan.
Safe Mode with Networking
untuk Windows 8/ 8.1
klik butang mula, klik Panel Kawalan seterusnya — > sistem dan Keselamatan — > Alat Pentadbiran — > konfigurasi sistem.
Windows 8 Safe Mode with Network
semak opsyen but yang selamat dan klik OK. Klik Mula semula apabila ditanya.
Untuk Windows 10
Buka menu mula dan klik atau ketik pada butang kuasa.
win10 safemode 1
sementara mengekalkan kekunci Shift ditekan, klik atau ketik pada mula semula.
win10 safemode 2

STEP-2Sila ikuti langkah-langkah yang tepat untuk mengalih keluar Search9.askthepotato.com daripada pelayar:

Keluarkn Mozilla Firefox:

Buka Firefox, klik pada sudut atas-kanan , klik tambahan, memukul sambungan seterusnya.
firefox extensions
lihat untuk sambungan yang mencurigakan atau tidak diketahui, membuang mereka semua.

Keluarkn Chrome:

Buka Chrome, klik ikon menu chrome di sudut kanan — >Lebih alat — > sambungan. Mengenal pasti perisian berniat jahat di sana, dan pilih chrome-sampah-ikon (Buang).
chrome extensions

keluarkan dari Internet Explorer:IE terbuka
, kemudian klik IE gear ikon pada sudut kanan — > Tambahan menguruskan.
ie gear
mencari tambahan yang berniat jahat. Mengalih keluarnya dengan menekan mematikan.

STEP-3

Klik kanan pada pintasan pelayar, kemudian klik sifat. Keluarkan segala-galanya selepas .exe yang”dalam kotak sasaran .

ff shortcut

STEP-4

Buka Panel Kawalan dengan memegang Kunci kemenangan dan R bersama-sama. Menulis appwiz.cpl di medan, kemudian klik OK.

appwiz

di sini, mencari mana-mana program anda telah tiada niat untuk memasang dan uninstall.

STEP-5

Pengurus tugas yang dijalankan oleh mengklik kanan pada bar tugas dan memilih Memulakan Pengurus Tugas.

task manager

lihat betul-betul pada nama fail dan penerangan tentang proses-proses yang berjalan. Jika anda mendapati mana-mana satu yang mencurigakan, mencari di Google namanya, atau hubungi saya terus untuk mengenal pasti. Jika anda mendapati proses perisian berniat jahat, klik kanan padanya dan pilih Tamatkan tugas.

STEP-6

tatarajah MS terbuka dengan memegang Kunci kemenangan dan R bersama-sama. Taipkan msconfig dan tekan Enter.

msconfig

pergi ke tab permulaan dan nyahtanda entri yang mempunyai “Tidak diketahui” sebagai pengeluar.

Masih tidak boleh mengalih keluar Search9.askthepotato.com dari pelayar anda? Sila tinggalkan komen di bawah, menerangkan apa langkah-langkah anda dilakukan. Saya akan menjawab dengan segera.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *