Alih Keluar Cscc.dat (arnab yang buruk Ransomware) | Dikemaskini

Ransomware

Saya menulis artikel ini untuk membantu anda menghilangkan Cscc.dat (buruk arnab Ransomware). Panduan pemindahan Cscc.dat (Ransomware arnab buruk) ini berfungsi untuk semua versi Windows.

Cscc.dat adalah fail yang berniat jahat yang berkaitan arnab buruk ransomware. Menang-almari telah bertutup pada 24 Oktober oleh penyelidik di makmal Kaspersky. Kemudiannya, ia telah mendapati bahawa pemaju program rahsia leverage untuk pengeksploitasian yang berkaitan kepada pihak US negara Keselamatan agensi (NSA). Kelemahan, dikenali sebagai EternalRomance, mula-mula dilaporkan oleh Microsoft pada Mac. Maklumat lanjut tentang perkara ini telah dinyatakan oleh Kumpulan penggodam broker bayang-bayang bulan April. Menurut penyelidik Kaspersky Lab Costin Raiu, ransomware buruk arnab telah telah menunggu untuk pounce sejak pada Julai-kurangnya. Serangan itu adalah kini satu realiti.

Menang-persalinan diedarkan melalui pengemaskinian palsu untuk Adobe Flash Player. Permintaan palsu dengan mudah boleh lulus sebagai tanah untuk beberapa alasan. Untuk bermula dengan, pemain media ini dikenali kerana melepaskan kerap dikemaskini. Selain itu, hacker memaparkan mereka melalui laman web yang sah. Anda perlu mengesahkan kebolehpercayaan semua mesej yang memerlukan anda untuk mengambil tindakan tertentu. Mereka boleh menjadi satu perangkap. Artis penipuan akan sentiasa devising cara-cara baru untuk menipu pengguna. Walaupun anda telah bersetuju untuk kemas kini, masih ada peluang untuk menebus diri anda. Muatan daripada arnab buruk ransomware disimpan dalam fail persediaan yang bertajuk install_flash_player.exe. Virus ini memerlukan anda untuk secara manual melaksanakannya untuk mendapat capaian ke komputer anda.

Apabila memasuki komputer sasaran, ransomware buruk arnab menggunakan protokol pelayan mesej blok (SMB) untuk menyebarkan dalam rangkaian. Langkah seterusnya adalah untuk mewujudkan beberapa fail, atas cscc.dat dan dispci.exe. Mereka membolehkan atur cara jahat untuk mengubah suai rekod but induk (MBR) dan memulakan semula sistem selepas penyulitan yang telah siap. Untuk menyulitkan fail, virus merekacipta kombinasi AES-256-PJK dan RSA-2048 Applications. Penyelidikan telah mendedahkan bahawa ia mensasarkan 113 jenis fail. Ini merangkumi dokumen teks, pangkalan data, Arkib, grafik, video, audio, kayu balak, skrip dan lain-lain. Buruk arnab ransomware menambah akhiran .encrypted dengan nama bagi semua fail yang dijangkiti. Operasi akhir adalah untuk but semula sistem.

Apabila komputer anda dimulakan semula, landskap akan menggambarkan akibat. Buruk arnab ransomware memastikan bahawa mangsa akan mencari punca masalah. Ia meletakkan Nota tebusan di desktop yang bertajuk Readme.txt. Mesej yang mengumumkan pengguna failnya telah dienkripsi dan memberitahu mereka apa yang mereka perlu lakukan. Menurut Nota, anda tidak boleh memulihkan fail yang anda sendiri, tetapi anda boleh memilikinya semula dengan mengemukakan bayaran. Anda akan menemui kunci peribadi pemasangan dan pautan ke tapak web yang anda lawati. Laman web ini dihoskan pada rangkaian Tor yang bermakna anda perlu memuat turun pelayar Tor untuk mencapainya.

Domain mendedahkan berapa banyak mangsa dikehendaki membayar dan bagaimana untuk menyelesaikan transaksi itu. Pemaju ransomware arnab buruk telah ditetapkan tebusan di 0.05 Bitcoins. Ini menukarkan kepada kira-kira $300 USD. Terdapat tarikh akhir untuk membayar jumlah ini. Jika anda lepaskan ia, tebusan itu akan naik. Kerana arnab buruk ransomware sahaja telah wujud untuk tempoh masa yang singkat, ia mempunyai lagi supaya melaporkan berapa fidyah yang meningkatkan dan tarikh akhir ialah berapa lama. Apa yang kita tahu tentang menang-almari adalah meluaskan rangkaian pengedaran. Kes-kes dilaporkan yang pertama terletak di Amerika Syarikat dan Rusia. Virus telah menembusi sistem komputer stesen metro Kiev, Lapangan Terbang Odessa dan beberapa media Russia gerai. Kemudian, ia merebak ke Amerika Syarikat, Poland, Turki dan Jepun.

Pencipta ransomware buruk arnab telah mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan daripada ditangkap. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pembayaran di laman web dihoskan pada rangkaian Tor. Rangkaian ini telah dicipta untuk membenarkan orang ramai untuk melayari web tanpa nama. Oleh itu, koordinat geografi hacker sentiasa tersembunyi. Bitcoin cryptocurrency membuat transaksi dalam talian yang lancar. Adalah mustahil untuk mengesan aliran wang tunai ke dalam akaun bank penjenayah siber. Mereka boleh berjanji kepada anda bahawa anda fail akan diambil semula sebaik sahaja anda membayar fidyah tersebut, tetapi tiada jaminan dalam apa jua bentuk. Apa yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan kehilangan data sekiranya serangan ransomware adalah untuk menyimpan sandaran fail anda.

Penyingkiran Cscc.dat (arnab yang buruk Ransomware)

Kaedah 1: mengambil semula fail awda disulitkan menggunakan ShadowExplorer
Biasanya, Cscc.dat (buruk arnab Ransomware) memadam semua salinan bayang, yang disimpan dalam komputer anda. Nasib baik, ransomware yang memang tidak mampu menghapuskan salinan bayang. Jadi cuba pertama anda harus dapat mengambil semula fail asal daripada salinan bayang.

 1. Muat turun ShadowExplorer dari link ini: http://www.shadowexplorer.com/downloads.html.
 2. Pasang ShadowExplorer
 3. Buka ShadowExplorer dan pilih pemacu C: pada panel kirishadowexplorer
 4. Memilih pada tarikh sebulan yang lalu sedikit dari medan tarikh
 5. Navigate ke folder dengan fail dienkripsikan
 6. Klik kanan pada fail dienkripsikan
 7. Pilih “mengeksport” dan memilih destinasi untuk fail asal

Kaedah 2: mengambil semula fail awda disulitkan dengan menggunakan Ambil semula sistem

 1. Pergi ke mulakan –> semua atur cara –> aksesori –> alat sistem –> ambil semula sistem
 2. Klik “seterusnyasystem restore
 3. Memilih titik ambil semula, sekurang-kurangnya sebulan yang lalu
 4. Klik “seterusnya
 5. Memilih cakera C: (harus dipilih secara lalai)
 6. Klik “seterusnya“. Tunggu beberapa minit dan ambil semula perlu dilakukan.

Kaedah 3: mengambil semula fail awda menggunakan perisian pemulihan fail
Jika tiada seorang pun daripada kaedah di atas kerja-kerja, anda perlu cuba untuk mendapatkan kembali fail dienkripsikan dengan menggunakan perisian pemulihan fail. Kerana Cscc.dat (buruk arnab Ransomware) mula-mula membuat salinan fail asal, maka ia menyulitkan dan menghapuskan yang asal, anda boleh berjaya mengambil semula asal menggunakan perisian pemulihan fail. Berikut adalah beberapa program fail pemulihan perisian percuma:

 1. Recuva
 2. Puran fail pemulihan
 3. Gerudi cakera
 4. Glary membatalkan penghapusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *